Flanel nadrág extrákkal/ Flannel trousers with some extras

Ismerős az a helyzet amikor a szó szoros értelmében egyik napról a másikra a gyerek kinövi a ruháit? Ez történt a napokban is nálunk, hirtelen R összes nadrágja kicsi lett. Főleg a pizsamák! Nincs mit gondolkodni, varrni kell! 🙂

I think everyone is familiar with that situation when, literally speaking, form one day to the next your child outgrows his clothes.  This happened to us a few days ago, all of a sudden all of R’s pants got small. Especially the pj’s!  No time to lose, had to sew some  🙂

Nem mintha nem felelne meg ehhez a legegyszerűbb nadrág szabásminta, de „extra” ötletek után kutatva találtam egy nagyon jó bejegyzést a Birch Organic Fabrics blogján ráadásul az egyik kedvenc bloggeremtől, Jess a  Craftiness Is Not Optional-tól.

Any simple trousers pattern would do for this, but while I was looking for some „extra” ideas I found a very good tutorial on Birch Organic Fabrics Blog by one of my favourite bloggers, Jess from  Craftiness is Not Optional.

 

Mivel a gyerekekre jellemző, hogy hirtelen megnyúlnak, külön megörültem, hogy állítható nadrágról van szó, vagyis az alját könnyen le lehet idővel engedni. És ráadásul a 3 éves kornak megfelelő szabásminta ingyen letölthető!  R két és fél éves, pont kapóra jött, de kis módosítással más méretekben is el lehet készíteni, szerintem leginkább a hossz változik. Véleményem szerint már két éves gyerekre is jó ez a szabásminta (pont az állíthatósága miatt).

I was even more delighted because it’s a tutorial for adjustable trousers, the hem can be let out easily to accommodate  the growths. And the great thing is that there is a free pattern for size 3T! R is 2 and a half, so this was just right for us, but I think it can be easily adjusted to fit other sizes too, it mostly depends on adding or taking away length. In my opinion this pattern can be  good for a 2 years old too.

P1030067k

P1030063k

A leírás+képek alapján gyorsan összejött a dolog. Vidám, nagyon aranyos és jó minőségű flanel anyagot használtam hozzá, Cloud9 gyártótól (ráadásul biopamut!).  Nem voltam egy nagy flanel rajongó…eddig! 🙂

Thanks to the instruction+pictures  it all came together very fast. For my version I choose a happy, very sweet and good quality flannel fabric from Cloud9 (organic!). I wasn’t much of a flannel fan…until now 🙂

P1030068k

Ez lett a végeredmény, érdemes kipróbálni, gyorsan varrható és van benne egy két extra (a felhajtás, a gombolós pánt) ami érdekessé (és praktikussá) teszi.

This is the result, it’s worth giving it a try, it’s easy to sew and it has one or two extras (the adjustable hem, the button tab) that make them interesting and also practical.

P1030075k

P1030079k

P1030077k

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s